Nauka jazdy prawo jazdy. Forum oraz testy online
Porozmawiaj, nie tylko o nauce i prawie jazdy
Nauka jazdy
Szukaj OSK
Testy online
Egzamin
Do pobrania
Forum
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Kilka wątpliwości z testu
Autor Wiadomość
minnutka

Wysłany: 2009-07-17, 02:34   

hej ;-)
U mnie na płytce są pytania i odpowiedzi z takimi oto wyjaśnieniami ;-)
może ci pomogą... mi baaardzo pomogły i zdałam bezbłędnie...:-)

pyt 1 Jak pojazd 1 może wyprzedzić pojazd 2? Staranować pojazd 3?

"Kierujący pojazdem 2 nie zamierza zmieniać pasa ruchu ani kierunku jazdy - nie powinien używać zatem kierunkowskazu. Kierujący pojazdem wyprzedzanym nie może zwiększać prędkości w czasie wyprzedzania i bezpośrednio po nim. Pojazd 1 może wyprzedzać pojazd 2 z prawej strony na odcinku drogi z wyznaczonymi pasami ruchu na jezdni jednokierunkowej."

pyt 2 Uczono mnie, że pojazd szynowy ma pierwszeństwo nawet jeśli nadjeżdża z lewej strony. Więc co z tym?
- na skrzyżowaniach równorzędnych owszem, ale to jest skrzyżowanie z sygnalizacją świetlną.

"Skrzyżowanie kolejno opuszczą pojazdy 1, 2, 3. Jest to skrzyżowanie z sygnalizacją świetlną. Pojazd 3 skręcający w lewo musi ustąpić pierwszeństwa pojazdowi 1 jadącemu z kierunku przeciwnego na wprost. Jeżeli na skrzyżowaniu jest torowisko i tramwaj skręca (obojętnie w lewo czy w prawo), to musi on ustąpić pierwszeństwa wszystkim pojazdom nieszynowym jadącym prosto czyli w tym przypadku pojazdowi nr 1."

pyt 3 Dlaczego nie powinien zatrzymywać pojazdu skoro pieszy chce przejść przez jezdnie?
- Jest wysepka + nie ma nikogo na przejściu = może jechać.

"W czasie przejeżdżania obok oznaczonego przystanku tramwajowego nieznajdującego się przy chodniku, kierujący pojazdem musi zachować szczególną ostrożność. Przystanek jest wyposażony w wysepkę dla pasażerów, zatem kierujący nie ma obowiązku zatrzymywać pojazdu. Jeżeli na przejściu nie ma pieszego nakaz bezwzględnego zatrzymania się przed przejściem nie obowiązuje kierującego, powinien jednak zwolnić prędkość i zachować szczególną ostrożność."

pyt 4 Uczono mnie, że na terenie zabudowanym zabronione jest używanie sygnału dźwiękowego. Znowu?
-w niebezpiecznej sytuacji można użyć obu sygnałów... a dwójka ewidentnie wpycha się przed jedynkę;)

"Na obszarze zabudowanym (biała tablica) kierującemu pojazdem wolno użyć sygnału dźwiękowego lub świetlnego tylko wtedy, gdy jest to konieczne w związku z bezpośrednim niebezpieczeństwem. W przedstawionej sytuacji pojazd 2 nie zasygnalizował zmiany pasa ruchu, gwałtownie zajeżdżając drogę pojazdowi 1, powodując bezpośrednie zagrożenie jego bezpieczeństwa."

pyt 5 Uczono mnie też, że wyprzedzanie na ostrym zakręcie jest zakazane.

"Dopuszcza się wyprzedzanie (z lewej strony) na zakrętach oznaczonych znakami ostrzegawczymi na jezdniach jednokierunkowych oraz na dwukierunkowych z wyznaczonymi pasami ruchu, pod warunkiem, że kierujący nie wjeżdża na część jezdni przeznaczoną do ruchu w kierunku przeciwnym. Zmianę pasa ruchu należy wyraźnie i zawczasu sygnalizować."

pyt 6 Dlaczego nie może skręcić w prawo?
-bo nie jeszcze zielonego

"Sygnał czerwony i żółty, nadawane jednocześnie, oznaczają zakaz wjazdu za sygnalizator. Sygnały te oznaczają także, że za chwilę zapali się sygnał zielony, czyli kierujący powinien przygotować się do jazdy ale przekroczyć linię zatrzymania może dopiero po zmianie sygnału na zielony."

adamil napisał/a:
Dokładnie. Przepisy itd. znam prawie perfekcyjnie, ale niestety czasem nie daje rady przy takich nielogicznych pytaniach(via mój pierwszy post)-niektóre są tak skonstruowane, że nieważne jak byś nie odpowiedziała, to zawsze można uznać odpowiedź za błędną.

prawie perfekcyjnie.... okeeeeej;-)
sorry... musiałam;-)

adamil 

Egzamin: październik 2009
Kategoria: B
Wysłany: 2009-07-22, 00:44   

OSK_CARLO napisał/a:
zgrozo...
ZGROZO!
ZGROZO!!!

Tylko wyraziłem swoje odczucia estetyczne na temat tego "samochodu"( :-) ) w bardziej groteskowy sposób :roll:

OSK_CARLO napisał/a:
Boże... Ty widzisz i nie grzmisz...

Grzmiał, przynajmniej u mnie i to solidnie

minnutka napisał/a:

"Dopuszcza się wyprzedzanie (z lewej strony) na zakrętach oznaczonych znakami ostrzegawczymi na jezdniach jednokierunkowych oraz na dwukierunkowych z wyznaczonymi pasami ruchu, pod warunkiem, że kierujący nie wjeżdża na część jezdni przeznaczoną do ruchu w kierunku przeciwnym. Zmianę pasa ruchu należy wyraźnie i zawczasu sygnalizować."

No tak, adnotacja drobnym druczkiem, przyznaje się do błędu :-)
minnutka napisał/a:

"Kierujący pojazdem 2 nie zamierza zmieniać pasa ruchu ani kierunku jazdy - nie powinien używać zatem kierunkowskazu. Kierujący pojazdem wyprzedzanym nie może zwiększać prędkości w czasie wyprzedzania i bezpośrednio po nim. Pojazd 1 może wyprzedzać pojazd 2 z prawej strony na odcinku drogi z wyznaczonymi pasami ruchu na jezdni jednokierunkowej."

Zacytuję:
Cytat:
# Musisz upewnić się czy kierujący, jadący za Tobą, nie rozpoczął wyprzedzania nas oraz czy jadący przed Tobą nie rozpoczął wyprzedzania innego pojazdu, zmiany kierunku jazdy lub zmiany pasa ruchu,
# Upewnij się (biorąc pod uwagę Twoją prędkość, prędkość pojazdu, który jedzie przed Tobą oraz Twoje ewentualne przyspieszenie), czy masz odpowiednią widoczność i dostateczne miejsce do wyprzedzania bez utrudnienia komukolwiek ruchu,

W tym przypadku pojazd 1 nie ma dostatecznie dużo miejsca do wykonania manewru wyprzedzania

minnutka napisał/a:

"Na obszarze zabudowanym (biała tablica) kierującemu pojazdem wolno użyć sygnału dźwiękowego lub świetlnego tylko wtedy, gdy jest to konieczne w związku z bezpośrednim niebezpieczeństwem. W przedstawionej sytuacji pojazd 2 nie zasygnalizował zmiany pasa ruchu, gwałtownie zajeżdżając drogę pojazdowi 1, powodując bezpośrednie zagrożenie jego bezpieczeństwa."

Cytat:
Sygnałów dźwiękowych wolno używać jedynie w celu zwrócenia uwagi innych użytkowników drogi, np. kiedy istnieje uzasadnione podejrzenie, iż nie zdają sobie sprawy z faktu, że zbliża się do nich pojazd. Nakazuje się używanie sygnału dźwiękowego podczas wykonywania manewru wyprzedzania w warunkach ograniczonej przejrzystości powietrza (np. we mgle) poza obszarem zabudowanym. Zakazane jest używanie sygnału dźwiękowego na obszarze zabudowanym oraz ich nadużywanie bądź używanie niezgodnie z przeznaczeniem.

Pewnie masz rację, ale te przepisy są po prostu źle sformułowane(gdyby w ostatnim zdaniu był dopisek "poza ww sytuacjami" to byłoby ok)

minnutka napisał/a:

Faktycznie-mój drugi błąd

minnutka napisał/a:

pyt 6 Dlaczego nie może skręcić w prawo?
-bo nie jeszcze zielonego

To było bardziej podchwytliwe pytanie. Zanim zdąży wrzucić bieg to będzie już zielone-uznałem to za logiczne i skupiłem się na budowie skrzyżowania.

minnutka napisał/a:

prawie perfekcyjnie.... okeeeeej;-)
sorry... musiałam;-)

Celowo użyłem słowa "prawie", bo przecież prawie robi wielką różnicę ;-)

PS
To chyba najdłuższy post w moim życiu :-P

aarabela 

Pomogła: 1 raz
Wysłany: 2009-07-22, 22:19   

A teraz mały off-top z mojej strony ;] Godziny tych dwóch ostatnich postów mnie dobijają. Ludzie.. Wy nie macie problemów ze snem, więc czemu o 2 w nocy nie śpicie jak na normalnych ludzi wypadałoby?! Rany.. ja tu cierpię na bezsennośc i często marzę by móc mormalnie zasnąc, ale tyle o mnie :PP

Hm.. minnutka ło.. pierwszy post i to jaki. Chylę czoła :))
adamil moim zdaniem nie wszystko idzie w Polsce wytłumaczyc przepisami. Przepisy a normalna jazda po mieście to często dwie różne rzeczy :)) Co do tej teorii rób testy w necie a pójdzie Ci jak po maśle :))

minnutka

Wysłany: 2009-07-23, 02:41   

adamil, co do pytania nr 1 to sama nie mam pojęcia, dlaczego takie są odpowiedzi :roll: tego trzeba się nauczyć na pamięć ;-) ... chociaż muszę przyznać, że moja 'inteligentna' siostrzyczka jakoś mi to kiedyś wytłumaczyła, niestety nie pamiętam jak :-/ ;-) poza tym w testach jest jeszcze co najmniej kilka 'nielogicznych' pytań :roll: ćwicz testy a zdasz na peeewno:)

a jak Ci się jeździ? :-) ojj ile ja bym oddała, żeby znów pojeździć ze swoim instruktorem... :mrgreen: :mrgreen:

aarabela napisał/a:
A teraz mały off-top z mojej strony ;] Godziny tych dwóch ostatnich postów mnie dobijają. Ludzie.. Wy nie macie problemów ze snem, więc czemu o 2 w nocy nie śpicie jak na normalnych ludzi wypadałoby?! Rany.. ja tu cierpię na bezsennośc i często marzę by móc mormalnie zasnąc, ale tyle o mnie :PP

hmmm... wakaaacje są :mrgreen: a jak zasnąć i tak nie można - to najlepiej coś napisać :-D :-P

aarabela napisał/a:
Hm.. minnutka ło.. pierwszy post i to jaki. Chylę czoła :))

podobnie jak adamil, najdłuższy w życiu ;-) ale w końcu dużo pytań było ;-) ;-)

aarabela napisał/a:
adamil moim zdaniem nie wszystko idzie w Polsce wytłumaczyc przepisami. Przepisy a normalna jazda po mieście to często dwie różne rzeczy :)) Co do tej teorii rób testy w necie a pójdzie Ci jak po maśle :))

święte słowa :-D :-D

adamil 

Wysłany: 2009-07-23, 16:41   

aarabela napisał/a:
Ludzie.. Wy nie macie problemów ze snem, więc czemu o 2 w nocy nie śpicie jak na normalnych ludzi wypadałoby?!

A skąd taka pewność? Może piszemy o tej godzinie właśnie dlatego?
aarabela napisał/a:
Rany.. ja tu cierpię na bezsennośc i często marzę by móc mormalnie zasnąc, ale tyle o mnie :PP

Spróbuj nie kłaść się wcale, na następny dzień późnym południem będziesz zasypiać na stojąco-wiem z własnego doświadczenia ;-)
aarabela napisał/a:
adamil moim zdaniem nie wszystko idzie w Polsce wytłumaczyc przepisami. Przepisy a normalna jazda po mieście to często dwie różne rzeczy :))

Dokładnie, ale narazie skupiamy się na testach a nie na normalnej jeździe :)
Już chyba nauczyłem się tych pytań na pamięć, bo w 90% przypadków rozwiązuje test bezbłędnie poniżej 3 minut
minnutka napisał/a:

a jak Ci się jeździ? :-)

Miałem wczoraj zmianę instruktora i samochodu. Instruktor nie tak wyluzowany jak poprzedni, trochę starszy, ale można z nim normalnie pogadać, pożartować. Samochód to nowa micra. Mam do niej trochę mieszane uczucia-wygląd nie w moim guście, hamowanie silnikiem aż nazbyt efektywne, w skrzyni czasem nie wchodzą biegi(drążek ustawiony na 1 albo R a jest luz). Sprzęgło chodzi aż zbyt płynnie :-) Chociaż teraz jeżdżę tylko na placu więc w tej sytuacji to zaleta.
Opanowałem ruszanie pod górkę, parkowanie prostopadłe, równoległe i łuk przodem. Tylko łuk tyłem sprawia mi problemy.

Na początku najbardziej bałem się jazdy po mieście, a okazało się, że to akurat jest najprostsze.

aarabela 

Pomogła: 1 raz
Wysłany: 2009-07-23, 21:25   

adamil napisał/a:
Spróbuj nie kłaść się wcale, na następny dzień późnym południem będziesz zasypiać na stojąco-wiem z własnego doświadczenia

Nic to nie da.. podczas "ataków" besenności śpie na dobę do półtorej godziny ( półtorej godziny koszmarów) i tak przez wiele dni, a często i tygodni. Ty nie prześpij 12 nocy to pogadamy o doświadczeniu. Hm.. całe szczęście nie miewam worków pod oczami a cienie idzie zamaskowac :)

adamil napisał/a:
Opanowałem ruszanie pod górkę, parkowanie prostopadłe, równoległe i łuk przodem. Tylko łuk tyłem sprawia mi problemy.

Postępy, postępy :) Ładnie.

adamil napisał/a:
Już chyba nauczyłem się tych pytań na pamięć, bo w 90% przypadków rozwiązuje test bezbłędnie poniżej 3 minut

:mrgreen: No to robisz jak ja :mrgreen: Życzę też takiego samego wyniku ( czyli bezbłędnie) ;-)

iluzja 

Wysłany: 2009-08-06, 14:31   Re: Kilka wątpliwości z testu

1. Jak pojazd 1 może wyprzedzić pojazd 2? Staranować pojazd 3?
Nie staranuje, bo pojazd 3 też jest w ruchu.

2. Uczono mnie, że pojazd szynowy ma pierwszeństwo nawet jeśli nadjeżdża z lewej strony. Więc co z tym?
Jeżeli są jakiekolwiek znaki lub światła jest traktowany jak każdy uczestnik ruchu.

3. Dlaczego nie powinien zatrzymywać pojazdu skoro pieszy chce przejść przez jezdnie?
Nie przechodzi przez jezdnie (nie stoi bezpośrednio przy pasach) tylko wsiada do tramwaju (ew. z niego wysiadł). Pojazd musisz zatrzymać, gdy przystanek jest na jezdni bez wysepki dla pieszych

4. Uczono mnie, że na terenie zabudowanym zabronione jest używanie sygnału dźwiękowego. Znowu?
Ale tu chodzi o uniknięcie kolizji. To trzeba.

5. Uczono mnie też, że wyprzedzanie na ostrym zakręcie jest zakazane
zakazane, gdy wyprzedzając musisz wjechać na pas ruchu przeznaczony dla pojazdów jadących z naprzeciwka.

6. Dlaczego nie może skręcić w prawo?
Bo jeszcze nie ma zielonego światła :)

Ja niczego się nie uczę na pamięć. Jak czegoś nie rozumiem to pytam instruktora.
Pytania z pierwszej pomocy są ok. Jasne, logiczne i przydatne.
Egzamin mam pod koniec sierpnia (jeszcze nie znam daty).
Pozdrawiam wszystkich :)

adamil 

Wysłany: 2009-09-03, 20:45   

I jak poszło? Ja egzamin mam jutro(piątek) Trzymajcie kciuki ;)

Odpowiedz do tematu