Wysłany: 2008-01-29, 15:32 Ograniczenie w prawie jazdy
Mam pytanie odnośnie kodu 01.06 - jazdy w okularach lub szkłach kontaktowych.
Jak się ma sprawa podczas jazdy bez okularów a w szkłach? Jak wygląda 'sprawdzenie' przy kontroli czy kierowca ma szkła czy nie?
Czy to jest w ogóle dużym wykroczeniem - niezastosowanie się do tego obowiązku?
W przypadku adnotacji w dokumencie prawa jazdy w postaci kodu 01.06 można prowadzić pojazd w okularach oraz soczewkach. Jednak nie jest to do końca dopracowane, ponieważ będzie się pojawiał problem w przypadku soczewek w trakcie kontroli policji kierujący pojazdem może być poproszony o zdjęcie soczewek w celu ich pokazania, jeśli nie będą wyraźnie widoczne. Jednak kierujący pojazdem nie ma obowiązku wozić soli fizjologicznej. Tutaj pozostaje interpretacja policji, jednak policjant nie jest lekarzem i nie będzie oceniał czy widzi lub nie. Obowiązkiem policjanta w tym przypadku jest egzekwowanie stosowania się do przepisu. Ocena sytuacji i podjęcie decyzji należeć będzie do policjanta czy wystawi mandat czy zostanie przy pouczeniu. Mariusz Wasiak, radca z Wydziału Profilaktyki Ruchu Drogowego Komendy Głównej Policji sugeruje pouczenie kierującego.
Gorzej jest jednak w przypadku braku okularów lub soczewek. Jest to ewidentne nie stosowanie się do przepisów o uprawnieniach do kierowania pojazdami.
Jednak jeśli dojdzie do spowodowania wypadku przez kierującego, który nie będzie posiadał okularów lub soczewek, a w dokumencie prawa jazdy widnieje adnotacja o ograniczeniach, wtedy wchodzi prokurator i sprawcy grożą dodatkowe zarzuty.
Sama zastanawiałam się nad tym "problemem" i również zauważyłam w tej kwestii kilka niejasności, co wymagało konsultacji dlatego dziękuję za wyczerpującą odpowiedź.
podepnę się do tematu, a jeżeli mam już prawko na B i w ograniczeniach nosznie szkieł bądz okularów, i będe robił na C dochodzą do tego kolejne badania wzroku, i czy gdybym za drugim razem robił badania i w tych badaniach było wyspisane że nie muszę nosić okularów to przy zdaniu egzaminu na C i wymianie prawka dalej było by napisane w ograniczeniach noszenie szkieł bądz okularów ?
tomq
Kategoria: BC
Wysłany: 2010-06-20, 20:24
Jeśli lekarz wystawi Ci zaświadczenie to wtedy jeśli masz wzrok OK ograniczenie zostanie usunięte. Nonsensem byłoby mieć ograniczenie tylko na jedną kategorię prawa jazdy.
Jeśli jednak nie masz zdrowego wzroku to lepiej nie kombinuj...
Listę kodów ograniczających można znaleźć tu: Prawo Jazdy - ograniczenia w prawie jazdy Jeśli chcesz otrzymać takie zaświadczenie udajesz się najpierw do okulisty, potem z zaświadczeniem od okulisty do lekarza uprawnionego do wypisywania zaświadczeń na prawo jazdy . Jeśli lekarz wypisze ograniczenie zostanie usunięte. Jeżeli lekarz jednak nie wypisze (nie musi) to pamiętaj o okularach na egzaminie, bo Cię odeślą. Najlepiej zadzwonić do lekarza i uzyskać informacje z pierwszej ręki.
Czytałem też, że jeśli miało się wcześniej ograniczenie to niektórzy nie chcą dać bezterminowego, więc mogą usunąć ograniczenie, ale prawo jazdy dać terminowe. Wiele zależy jaką masz wadę wzroku itd. Zapytaj lekarza mającego uprawnienia orzeczeń do prawa jazdy.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum