Nauka jazdy prawo jazdy. Forum oraz testy online
Porozmawiaj, nie tylko o nauce i prawie jazdy
Nauka jazdy
Szukaj OSK
Testy online
Egzamin
Do pobrania
Forum
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Zawracanie.
Autor Wiadomość
Robkoo

Wysłany: 2010-01-12, 17:41   Zawracanie.

Witam. Jestem w trakcie kursu i mam pytanie. Jak zawrócić w takim przypadku. Od wewnetrznej strony czy zewnetrznej szerokim lukiem ? Z gory dziekuje za odpowiedz

quadro.ql 
Instruktor

Kategoria: B
Wysłany: 2010-01-13, 22:16   

Moim skromnym zdaniem od wewnętrznej - z przeciwnej strony również może jechać samochód, które chce zawrócić. Mamy praktycznie identyczną sytuację w ZG i ja uczę kursantów zawsze po wewnętrznej i nigdy żaden nie wrócił (nie oblał na czymś takim). Jednak zastanawia mnie jeden fakt, mianowicie znaki poziome, wcześniejsze powierzchnia wyłączona z ruchu i cienie znaków, czy tam aby na pewno można zawracać???

Robkoo

Wysłany: 2010-01-13, 22:37   

ta droga wyglada dalej tak. Na skrzyżowaniu jest sygnalizator kierunkowy ze strzalkami na wprost.

Robkoo

Wysłany: 2010-01-13, 22:49   

Strzalka kierunkowa na wprost:
stosuje sie w celu wskazania ze z pasa na ktorym sie znajduje dozwolona jest jazda tylko na wprost.
Ech pogubilem sie i juz nic z tego nie rozumiem kiedy moge zawrocic a kiedy nie. :/ :(

Robkoo

Wysłany: 2010-01-13, 22:59   

Rowniez w tej sytuacji co zrobic ? od wewnetrznej czy zewnetrznej ? z prawej strony jest wjazd do jakiejs firmy wiwec traktowac to jak skrzyzowanie ?

aarabela 
Weteranka tego forum

Egzamin: Kwiecien 2009
Pomogła: 1 raz
Wysłany: 2010-01-14, 14:02   

Drugie skrzyżowanie chyba nawet osobiście znam, bo kilka razy przejeżdżałam przez Bytom... więc.. ja zawracam od wewnętrzenej... bo na zewnętrznej może być czołówka. Nie zapominajmy, że to bytom... tam wszystko możliwe, jak się już sama przekonałam .... ulica B.Chrobrego do dziś jest dla mnie zagadką.. pt. GDZIE TO JEST... i nie mówicie mi , że to te krzaki. :roll:

Pierwsze też bym zrobiła od wewnętrznej... jakoś bałabym się, że z przeciwka przyszłoby do głowy też komus zawrócić...

Hm.. jakby egzaminator pytał, to zawsze można kulturalnie wytłumaczyć, dlaczego się zrobiło tak, a nie inaczej. I nie mówicie, że nie... bo sama dwa razy tłumaczyłam egzaminatorowi, dlaczego tak postępuję i zdałam :-P :roll:

Robkoo

Wysłany: 2010-01-14, 18:16   

No wlasnie tylko jak ktos uzna ze wezmie to od zewnetnej a ja bede stal na wewnetrznej to bedzie klops i po egzaminie chyba ze bede mial pusta droge i nikomu innemu nie przyjdzie do glowy zawracanie. Ech strasznie dzwine to zawracanie

Robkoo

Wysłany: 2010-01-14, 18:25   

w takiej sytuacji jak gosc bedzie chcial wyjechac a ja zawroce od wewnetrznej wjade mu na czolowe. Tak mi sie wydaje ale sam juz nie wiem jak jest z tym zawracaniem

aarabela 
Weteranka tego forum

Egzamin: Kwiecien 2009
Pomogła: 1 raz
Wysłany: 2010-01-15, 06:18   

Zrób to bardziej od lewej i tyle... bez obrazy, ale skoro masz takie wątpliwości, to dlaczego nie spytasz swojego instruktora. Sorki, ale my nie znamy zabyt dobrze bytomskich tras egzaminacyjnych....

P.S. ja już się pogubiłam w tych Twoich wewnętrza, zewnętrzna... ja sądziłam, że wewnętrzna to bardziej od lewej, a zewnętrzna to bliżej prawej...

Robkoo napisał/a:
od zewnetnej a ja bede stal na wewnetrznej to bedzie klops i po egzaminie chyba ze bede mial pusta droge i nikomu innemu nie przyjdzie do glowy zawracanie

Robkoo napisał/a:
w takiej sytuacji jak gosc bedzie chcial wyjechac a ja zawroce od wewnetrznej wjade mu na czolowe

Po tych dwóch wypowiedziach już całkiem się pogubiłam.... :shock:

A to nowe od prawej.... no nie mów mi, że to trasa egzaminacyjna. Sorki, ale to co narysowałeś, to zbytni hardcore nawet dla mnie. Ja bym się włączyła do ruchu.. potem na lewy pas.. i zawróciła na najbliższej (kolejnej) możliwości... bo to, co narysowałeś, może być niemożliwe do wykonania, gdy na dwóch pasach od Twojej strony będą jechały samochody.

P.S. ISNIEJE EDYTOWANIE POSTA !! NIE WYSYŁAJ DWÓCH POD RZĄD :!: :evil:

quadro.ql 
Instruktor

Kategoria: B
Wysłany: 2010-01-15, 22:48   

Robkoo napisał/a:
w takiej sytuacji jak gosc bedzie chcial wyjechac a ja zawroce od wewnetrznej wjade mu na czolowe. Tak mi sie wydaje ale sam juz nie wiem jak jest z tym zawracaniem
Hmm ja też już przestaje rozumieć, dalej uważam że przy zawracaniu trzeba trzymać się wewnętrznej strony, poza tym samochód, który narysowałeś ten, który niby ma wyjechać Tobie na czołówkę moim skromnym zdaniem jest na drodze podporządkowanej (chyba, że się mylę bo niestety nie widać znaków) tak wynika z analizy sytuacji z mojej strony, a TY!!! zawracając cały czas pozostajesz na drodze z pierwszeństwem więc i tak musi czekać i tak! A po drugie jeżeli chciałbyś bardziej po zewnętrznej to możesz zasugerować temu gościowi, że chcesz skręcić w tą drogę, z której on wyjeżdża i wtedy na 90% przypadków nastąpi kolizja.

Także moje zdanie po wewnętrznej i trzymaj się tego. Ponadto w przepisach jest wyraźnie napisane, że przed zawracaniem należy zbliżyć się do środka jezdni, bądź jej lewej krawędzi - kolokwialnie mówiąc bo chyba nie potrzebne Ci artykuły ;-)

Odpowiedz do tematu