Kategoria: B
Wiek: 23 Dołączył: 26 Mar 2009 Posty: 26 Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 2009-10-25, 20:03
L = lekcja i gdzies to w przepisach jest ustanowione :) jak zdawałem na instruktora to się uczyłem takich rzeczy, każdy znak (symbol) jest dokładnie opisany, tylko już teraz niestety nie pamiętam, w którym rozporządzeniu ale w google można znaleźć dzienniki ustaw a potem już szybko odnajdziesz :)
Tak w sumie to w przepisach nie wytłumaczyli dlaczego "L" , albo się nie mogę doszukać :)
Dziennik Ustaw z 2005 r. Nr 108 poz. 908
Art. 55.
1. Pojazd do nauki jazdy lub przeprowadzania egzaminu państwowego oznacza się
tablicą kwadratową barwy niebieskiej z białą literą „L”, umieszczoną na pojeździe.
W warunkach niedostatecznej widoczności tablica umieszczona na pojeździe,
z wyłączeniem tablicy na motocyklu, powinna być oświetlona. Tablica,
którą oznaczony jest motocykl, powinna być wykonana z materiału odblaskowego.
Dziennik Ustaw z 2002 r. Nr 133 poz. 1123
§ 34. 1. Na pojeździe przeznaczonym do nauki jazdy lub przeprowadzania egzaminu tablicę, o której mowa w art. 55 ust. 1 ustawy, umieszcza się z przodu i z tyłu pojazdu lub zespołu pojazdów, na wysokości od 60 cm do 180 cm od powierzchni jezdni, z zastrzeżeniem ust. 2 i 3.
2. Na samochodzie osobowym tablicę, o której mowa w ust. 1, umieszcza się pionowo na dachu prostopadle do osi podłużnej pojazdu.
3. Motocykl oznacza się tablicą, o której mowa w ust. 1, umieszczoną z tyłu pojazdu.
aarabela Pomogła: 1 raz Dołączyła: 08 Mar 2009 Posty: 95
Wysłany: 2009-10-27, 21:41
ech.. jak na mój gust to mało konstruktywny temat i tyle
Ja tam wiem napewno, że te "L" na magnesie odczepia się z dachu przy prędkości 120 i auto jadące za eleczką prawdopodobnie będzie musiało wymienic szybę. Nie pytac skąd wiem
aarabela Pomogła: 1 raz Dołączyła: 08 Mar 2009 Posty: 95
Wysłany: 2009-11-04, 19:47
Clio może powyżej 170 nie wyciągnie, ale grande punto tak, a te znaczki "L" na magnesie żadnych bolców nie mają. Poza tym znaczek odpadł przy 120 km/h .. może to dlatego że magnes źle trzymał, bo to zima była..
Kategoria: B
Wiek: 23 Dołączył: 26 Mar 2009 Posty: 26 Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 2009-11-04, 21:29
Ten "bolec" to jest inne mocowanie tabliczki "L" na dachu przepraszam, że źle się wyraziłem :) a na marginesie to jak długa musi być droga, żeby grande punto pojechało więcej niż 170 heh może macie jakieś lepsze bo te nasze zielonogórskie są strasznie zmulone ;)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum