Czy na placu manewrowym podczas egzaminu dopuszcza się jazdę bez kasku ochronnego (wg. rozporządzenia teren wyłączony z ruchu innych pojazdów niż egzaminacyjne)? Zgodnie z kodeksem drogowym art.1 pkt 1 nie jest to droga publiczna czy też strefa zamieszkania. Czy wykonując slalom 5 razy ósemkę i 2 razy pomiędzy 5 pachołkami jadąc już pomiędzy tymi 5 pachołkami mam również nie najeżdżać na linię tych ósemek? Co jeśli pomiędzy jednym, a drugim zadaniem czyli pomiędzy slalomem na ósemkach, a slalomem pomiędzy pachołkami zatrzymam się; nie podeprę się z powodu zachwiania, a ewidentnie zatrzymam pojazd (taką komendę usłyszałem od egzaminatora, a której się później wyparł)?
emusz Pomógł: 1 raz Dołączył: 24 Lut 2010 Posty: 9
Wysłany: 2010-03-09, 13:44
Podczas egzaminu kask należy mieć założony. Bez względu czy jest to jazda na placu czy drodze publicznej. Co do ósemek to nie należy się tym tak martwić - przed przystąpieniem do egzaminu, egzaminator powie dokładnie co należy zrobić, a jeśli czegoś nie zrozumiemy bądź nie usłyszymy, to spokojnie można go poprosić o wytłumaczenie.
Od siebie dodam tylko, że trzeba pamiętać ( poza kaskiem ) też o rozglądaniu się zanim ruszysz, taka mała rzecz a dość często zapominana :) Co do kolejnych zadań to przynajmniej u mnie tak było, że egzaminator dokładnie opowiedział jak mają być one wykonane, nie było miejsca na niedomówienia.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum