Mam pytanko. Co mi jest potrzebne wybierając się po termin na prawko (kat. B) w Krakowie nie mając ukończonych 18 lat? Wiem że termin mogę dostać najwcześniej w dniu urodzin ale nie o tego typu odp mi chodzi :) Wiem, że muszę wziąć papierek ze OSK, dowód tymczasowy lub paszport, i co jeszcze? Potrzebna jest jakaś zgoda rodziców czy coś w tym stylu?
Pomógł: 2 razy Dołączył: 13 Sty 2009 Posty: 73 Skąd: WARSZAWA
Wysłany: 2009-07-12, 23:56
Wydawalo mi sie ze pisałem bardzo dokladnie gdzies na forum o procedurach podchodzenia do egzaminu. Jednak nie moge tego znalezc wiec przypomne:
Do zapisu potrzebujesz:
zaswiadczenie ukonczenia kursu od Twojego OSK
badania lekarskie ktore dostaniesz od Twojego OSK
Dowod osobosty lub paszport z DOPISKIEM O ADRESIE ZAMELDOWANIA
Dowod wplaty
a dla osob ktore nie maja skonczonych określonego roku zycia (dla kat. B = 18 lat) zgoda rodzicow a w niej ze taka i taka osoba ktora jest rodzicem takiej i takiej osoby legitymujaca sie takim a takim dokumentem o takim numerze wyraza zgode na podejscie do egzaminu takiej i takiej kategorii.
Mam następny problem... Moj OSK mówi mi że nie może mi wydać papierów dopuki nie ukończę 18 lat... Przecież to jest śmieszne, skoro do Ośrodka Egzaminującego mogę złożyć papiery o termin wcześniej... Pomóżcie mi jak mam to załatwić.. Opcja, aby czekać do skończenia 18 lat odpada!!!
Pomógł: 2 razy Dołączył: 13 Sty 2009 Posty: 73 Skąd: WARSZAWA
Wysłany: 2009-07-15, 14:07
Masz prawo odebrac papiery o ile dokonczyles kurs i zaplaciles calosc za kurs. OSK moze posiadac swoj wewnetrzny regulamin w ktorym moze byc napisane o tym kiedy wydaja zaswiadczenia. Podpisywales to ze "zapoznales sie" z regulaminem przed rozpoczeciem kursu. Popros o obejrzenie regulaminu jesli nic nie ma napisane o tym keidy wydaja - mozesz sie wyklucac. Jesli jest pozostaja ci 2 drogi wyjscia:
1 - ladnie prosic;]
2- przedstawic sprawe do sadu. Jednak cala procedura bedzie trwala miesiace i bedziesz musial pokryc koszty rozprawy. Jednym slowem - nieoplaca sie.
Radze spokojnie pogadac, jak nie z sekretarka to z kierownikiem, w ten sposob najwiecej zyskasz.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum