Wysłany: 2011-10-05, 15:23 Jak jeździć oszczędnie i dynamicznie?
Może komuś się przyda...
http://sklep.edustacja.pl...ving/EcoDriving
Ja jestem właśnie w połowie takiego kursu. Powiem Wam, że chociaż jeżdżę od jakiegoś już czasu, dużo się nauczyłem. Myślę, że każdy instruktor (z całym szacunkiem) powinien przejść przez taki kurs, by dodatkowo podczas zajęć teoretycznych, mógł dać kursantom kilka praktycznych wskazówek jak jeździć ekonomiczniej i nie tracić na dynamice jazdy.
Przy dzisiejszych cenach tego magicznego soku z gumijagód, który wlewamy w baki naszych pojazdów, nie można juz chyba w ogóle mówić o ekonomii jazdy... A z dynamiki to zostaje już tylko dynamika wzrostu tych cen.
Przesada, to nawet sok z gumijagód nie kosztuje aż szóstki.
Kamas Pomógł: 1 raz Dołączył: 25 Mar 2012 Posty: 57
Wysłany: 2012-04-09, 17:07
Tania jazda?? Poszukać czy w okolicy nie ma stacji z gazem ziemnym(CNG) i kupić samochód na ten gaz(lub przerobić). Dlaczego jest taki tani??? Bo nie jest tak wysoko opodatkowany jak benzyna, LPG, ropa... . CNG jest droższy od LPG, ale auto spala go znacznie mniej
Poczekaj poczekaj, jak zobaczą, że przybywa aut na cng, to podatek gazowy też podrośnie. Na to nie ma chyba rady - może jak wprowadzą samochody na wodę, to będzie w końcu taniej.
Wysłany: 2012-04-10, 15:48
Na wodę raczej nie, ale na wodór(tlen+wodór=woda) już śmigają, ale nie jest tak łatwo otrzymywać wodór z wody, a jeszcze trudniej zrobić to w taki sposób, aby ta maszynka mieściła się w aucie.
EDIT: ciekawe jak się ma eco-driving do NCG. W niektórych instalacjach LPG możemy zapomnieć o oszczędnościach związanych z hamowaniem silmnikiem, a i może nam to przysporzyć dodatkowych kosztów(strzał), do niektórych aut(np. passat b3) ciężko o niektóre części, a jak się znajdzie to są strasznie drogie w porównaniu do wartości auta.
Jak auta będą jeździć na wodę to i ją opodatkuje nasz kochany rząd
No właśnie - jest jeszcze sprawa kosztów samego takiego cudeńka. Samochód na wodę / wodór / inne soki będzie tyle kosztował, że pewnie dopiero po paru latach jeżdżenia się to zwróci.
Wysłany: 2012-04-21, 16:56
W jakim miejscu w Niemczech jest stacja na której można zatankować wodór, ale ile zł/100 km wychodzi to nie wiem
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum