Mam małe pytanie. 5 lat temu zaczęłam kurs prawa jazdy i go nie ukończyłam, ale miałam zaliczonych 20 godz za które zapłaciłam. Teraz chce rozpocząć na nowo kurs u innego instruktora i nie wiem czy te godziny dalej są ważne czy straciłam je i są nieważne?
Dokładnie tak jak pisze Carlo! Jeżeli tamte OSK jeszcze istnieje lub jeżeli posiadasz w swoim władaniu swoje badania oraz kartę jazd to możesz kontynuować kurs w dowolnym OSK w całej Polsce. Jeżeli nie posiadasz w/w dokumentów niestety rozpoczynasz cały kurs od początku
Mam małe pytanie. 5 lat temu zaczęłam kurs prawa jazdy i go nie ukończyłam, ale miałam zaliczonych 20 godz za które zapłaciłam. Teraz chce rozpocząć na nowo kurs u innego instruktora i nie wiem czy te godziny dalej są ważne czy straciłam je i są nieważne?
nic z tego kochana...
przepisy sie zmienily i niestety... musisz jeszcze raz placic i zaczynac kurs od samego poczatku.
Ostatnio moj znajomy chcial poprostu isc do szkoly w ktorej zaczal kurs i go nie skonczyl, zaplacic im ( byleby nie zaczynac nowego kursu) aby dostac jedynie zaswiadczenie o ukonczeniu kursu. Nie udało się , jedyne co moge Ci powiedziec to mozesz sprobowac isc do autoszkoly i powiedziec jaka jest sytuacje , ewentualnie mogą Ci skrócic czas kursu i darować teorie. Pisze tak jak zrobili mojemu znajomemu a wiec historia nie jest wyssana z palca. Trzeba jedynie zglosic sie najleoiej do nowo otwieranej autoszkoly i pogadac, im bedzie zalezalo na klientach wiec wiesz... mozna sprobowac.
....kolejne bzdury OluniM!!!! przepisy dotyczące badań lekarskich oraz wystawiana "kart jazd" nie zostały zmienione. A jeżeli twój znajomy poszedł po prostu po zaświadczenie o ukończeniu kursu to chciał popełnić nadużycie a OSK który by wydał takie zaświadczenie popełniłby przestępstwo jeżeli wydał by zaświadczenie bez w pełni ukończonego kursu. sylwim28 napisała że zaczęła kurs i wyjeździła tylko 20 godzin!!!! więc nie skończyła kursu!!!! na jakiej w takim razie podstawie miała dostać zaświadczenie co????!!!! Po raz kolejny nie czytasz postów ze zrozumieniem i nie odpowiadasz na nie w sposób rzeczowy wprowadzając w ten sposób forumowiczów w błąd
Kategoria: B
Wiek: 25 Dołączył: 26 Mar 2009 Posty: 26 Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 2010-01-03, 21:06
Oczywiście macie racje praktycznie co do wszystkiego, jednak:
2. Karty przeprowadzonych zajęć osób wpisanych do książki ewidencji osób szkolonych oraz kopie kart osób, które przerwały szkolenie, przechowuje się przez okres 24 miesięcy od dnia dokonania w nich ostatniego wpisu. Po upływie tego okresu karty i ich kopie podlegają zniszczeniu.
3. Przed zniszczeniem karty lub kopii karty ilość godzin przeprowadzonych zajęć teoretycznych i praktycznych wpisuje się odpowiednio do książki ewidencji osób szkolonych.
Także chciałem zwrócić tutaj uwagę na to, że ośrodek może nie istnieć, karty też, ale na podstawie książki ewidencji osób szkolonych powinno się dać wszystko wyjaśnić.
Ale jak wiadomo przepisy prawa są różne w różnych województwach tak jak ostatnio w mediach dwa sądy w tej samej sprawie wydają dwa różne wyroki.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum