Nauka jazdy prawo jazdy. Forum oraz testy online
Porozmawiaj, nie tylko o nauce i prawie jazdy
Nauka jazdy
Szukaj OSK
Testy online
Egzamin
Do pobrania
Forum
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Jazdy dodatkowe-obowiązkowe?
Autor Wiadomość
Krzysiek

Wysłany: 2009-05-23, 16:23   Jazdy dodatkowe-obowiązkowe?

Witam; niedawno zacząłem kurs i już na pierwszym spotkaniu oświecono nas, że jeżeli instruktor uważa, że jeździ się słabo to może nie dopuścić do egzaminu wewnętrznego i żądać wykupienia u niego dalszych godzin jazdy. Przyznam szczerze, że jest to dla mnie totalna paranoja, bo jedyną instancją rozstrzygającą staje się wszechwładny instruktor, a kursant nie ma nic do gadania. Zważywszy na "ciąg do kasy" jest wielce prawdopodobne, że nawet jak będzie się dobrze jeździć, to i tak instruktor się przyczepi i każe "bulić" za dodatkowe godziny. Zresztą to czy zdam, czy nie i za którym podejściem jest MOJĄ, a nie instruktora sprawą. Wydaje mi się, że kursant powinien być dopuszczony do egzaminu wewnętrznego po odbyciu obowiązkowej ilości godzin, bo w przeciwnym razie pojawia się pole do nadużyć. A jeśli nie zda za pierwszym, czy drugim razem powinien sam zdecydować ile godzin i u kogo wykupi (a nawet w jakiej szkole), lub podchodzić ile razy chce bez wykupienia tych godzin. Tak polityka, jaką stosuje się w szkole do której chodzę, wydaje mi się być nastawiona na wydobycie jak największej ilości kasy z kieszeni kursantów. Czy jest to w ogóle zgodne z prawem i gdzie ewentualnie można się odwołać od decyzji Boga-instruktora?
I po drugie, czy to standard, że po zdaniu wew. egzaminu teoretycznego ma się tylko miesiąc na zdanie praktycznego wew.? Okazuje się, że jak ktoś się nie wyrobi w tym czasie, bo instruktor postanowi więcej kasy wydusić i będzie wszystko przeciągał, to trzeba będzie zaczynać cały kurs od początku :evil: Nie wiem czemu, ale czuję straszny niesmak, bo mam wrażenie, że nie chodzi o nauczenie jazdy, tylko jak największe napchanie kieszeni :-/

aarabela 
Weteranka tego forum

Egzamin: Kwiecien 2009
Pomogła: 1 raz
Wysłany: 2009-05-23, 19:24   

Ło... pierwszy raz o czymś takim słyszę.
Krzysiek ja jestem już po kursie, a newet po egzaminie państwowym, który zdałam i jestem szczęśliwym posiadaczem prawa jazdy. (dla ciekawskich : uczyłam się w ośrodku KLIŚ w katowicach)
Ale wróćmy do tematu.
Z tego, co ja wiem ( mam wiadomości w kilku szkół z mojego rodzinnego miasta - Katowic i mojego instruktora prowadzącego, który wkrótce będzie egzaminatorem, czego mu życzę z serca ;-) panie Robercie :mrgreen: ) to ostatnią godziną jazd jest egzamin wewnętrzny i nie ważne, co uważa instruktor na temat tego, jak jeździ kursant. Egzamin wewn. jest CZEŚCIĄ KURSU. Moim zdaniem to waśnie intruktor powinien przygotować kursanta tak, aby zdał i egzamin wewn. i zewnętrzny (czyt. państwowy)
To czy wykupujesz dodatkowe godziny to też ma być TWOJĄ własną decyzją, a nie instruktora. Możesz wykupić je gdzie chcesz i u kogo Ci się tylko spodoba.
A co do tego egzaniu wewn. i tego miesiaca , to GŁUPOTA!!! :evil: :!: :!: :!:
Kursant może "zrobic" teorytyczną część kursu np. w styczniu , a jazdy w ogóle zacząć w lipcu. Mnie tak uczono i uczą tak we wszystkich szkołach, które można powiedzieć znam - uczą się tam moi znajomi. "teoria" i "jazdy" to kurs a nie osobne części, więc to, jak długo będzie trwał owy kurs, jest twoją indyzidualną sprawą.
Podam Ci kilka przykładów z mojego ośrodka: moja koleżanka Magda zaczęła teorię w listopadzie (ja w grudniu) i na dzień dzisiejszy ma odbyte mniej więcej 20 godzin ( ech... zajęcia są 4 razy w tygodniu - ja teorie zrobiłam w ciagu miesiąca , a w tym miałam Boże Narodzenie). Inny przypadek, to kolega z podstawówki- Piotrek. prawie calą teorię zrobił przez marzec i kwiecień( zostały mu ok 3 godz.). Na jazdy czeka sobie spokojnie do września (egzamin toryt. wewn. wciąż przed nim) i dłuugo by jeszcze wymieniał, ale to dwa, moim zdaniem , ciekawe przypadki :mrgreen:
Kolejną rzeczą, którą mnie zaskoczył Twój post, jest to, że instruktor nie interesuje się losem kursanta. Też mi instruktor... Jak ja dowiedziałam się trzy dni przed egzaminem, że go mam (miałam przyspieszony termin) to mój intruktor mimo braku wolnych godzin, znalazł dla mnie czas na "powtórzenie" i kazał się informować o wyniku.

WSPÓŁCZUJE WYBORU OŚRODKA, gdyż najwidoczniej nie zależy mu na kursancie, a na jego pieniądzach.

....ale się rozpisałam... :shock: :roll:

Krzysiek

Wysłany: 2009-05-26, 07:24   

Dzięki za odp. U mnie w ośrodku nie dałoby rady postąpić tak, jak to opisujesz, bo zastrzegli sobie, że jeśli kursant zrobi w kursie przerwę dłuższą niż 2-mce, to go wykreślą z listy kursantów i ...księgi ewidencji(czy jakoś tak). Wychodzi na to, że jak się skończy część teoretyczną, a część praktyczną np. z powodu wyjazdu, choroby czy jakiś trudności chciałoby się rozpocząć po 2-m-cach, to już "po ptokach". Ten ośrodek, do którego chodzę cieszy się dobrą opinią, ale ludzie w mojej grupie już po pierwszych zajęciach zaczęli się zastanawiać dlaczego. Regulamin ośrodka dali dopiero po wpłaceniu pierwszej raty (wcześniej nawet nie pisnęli, że jest jakiś regulamin), "badania" były porażką - lekarz nawet nie sprawdził wzroku osób w okularach, tylko pytał o przebyte choroby. "Badanie" trwało może 45s. do 1m, a zainkasował 50zł; jak taki "wywiad" ma potwierdzić, czy ja w ogóle się nadaje do jazdy czy nie? Dzięki takiemu "pozwoleniu" lekarskiemu zgodę dostają nawet ci, którzy ze względów zdrowotnych (fizycznych lub psychicznych) i tak polegną na egzaminie, tylko będą musieli wykupować dodatkowe godziny w nieskończoność i będą bulić z nadzieją, że się uda, choć i tak są bez szans. A jak zdarzy się cud i kiedyś prawko dostaną, to będą na drodze zagrożeniem i dla innych i dla siebie :evil: Zastanawiam się, czy mogę bez konsekwencji finansowych po części teoretycznej rzucić tę szkołę i przenieść się do innej, płacąc tam za jazdy i egzamin teoretyczny i praktyczny? Pomóżcie, bo nie chcę bezsensownie stracić kasy i jeszcze wbić się w totalnego doła przy okazji tego prawka :-/

aarabela 
Weteranka tego forum

Egzamin: Kwiecien 2009
Pomogła: 1 raz
Wysłany: 2009-05-26, 20:52   

Oj ..chciałabym Ci pomóc, ale o takie rzeczy,to do OSK CARLO... ja mogę Ci tylko doradzić jako była kursantka i młody kierowca ;-)

OSK_CARLO 

Wysłany: 2009-05-27, 10:28   

Krzysiek, jesteś niestety jak wiele innych osób na świecie, OSZUKANY!

Ten ośrodek (wnioskuje po twoim poście) to jedno wielkie wyciąganie pieniędzy.
Nie mają prawa robić takich rzeczy.
Co możesz teraz zrobić?

Sugeruje Ci wypisać się z ośrodka. Przysługuje Ci zwrot pieniędzy (a przynajmniej ich część). I zapisać się do jakiegoś ośrodka gdzie Twoi znajomi byli i go polecają.
Jeśli szanowna dyrekcja Twojego ośrodka będzie robiła problemy - pamiętaj, istnieje coś takiego jak: Sąd, Urząd Ochrony Praw Konsumenta, oraz możesz napisać skargę na policje/wydziału ruchu drogowego o to żeby przefiskali ośrodek. Egzaminy wewnętrzne są dla ośrodka i nie mają żadnego wpływy na Twój wynik na egzaminie państwowym.

Przeczytaj ich regulamin, upewnij się czego nie uwzględnili, co uwzględnili i się wykłucaj bo nie mają prawa tak robić. Regulamin możesz też użyć jako dowód gdy będziesz składał skargę.

Życzę szczęścia i powodzenia.
(22) 622 50 19
Pn, Śr, Pt : 12-18
www.oskcarlo.pl

Odpowiedz do tematu