Nauka jazdy prawo jazdy. Forum oraz testy online
Porozmawiaj, nie tylko o nauce i prawie jazdy
Nauka jazdy
Szukaj OSK
Testy online
Egzamin
Do pobrania
Forum
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Zdawalność szkoł w Szczecinie.
Autor Wiadomość
komaares 

Egzamin: marzec 2009
Kategoria: B
  Wysłany: 2008-10-29, 16:15   Zdawalność szkoł w Szczecinie.

Urząd Miast na swoich stronach internetowych zamieścił wyniki egzaminów na prawo jazdy z podziałem na poszczególne szkoły. Plik .pdf z wynikami znajdziecie tutaj.

Niestety w wykazie nie podano nazw szkół, a jedynie tylko numery ośrodków szkoleniowych. Jaki numer posiada dana szkoła możecie sprawdzić w rejestrze ośrodków szkolenia, który znajdziecie tutaj.

Aby ułatwić zadanie komuś, kto poszukuje dobrej szkoły podam wyniki najlepszych szkół. Wypisałem tylko wyniki szkół, które osiągnęły w ostatnim okresie zdawalność na poziomie min. 42 %. Najwięcej ośrodków było w okolicy 40 %, najgorsze ze szkół osiągały wyniki nawet poniżej 25 %.
  1. 52.3 i 62.1 % - TOP, P. Adamkiewicz ( nr. 00693262 ).
  2. 51.6 i 47.1 % - AKCENT nauka jazdy, A. Klimczyk, Police ( nr. 00973262).
  3. 50.0 i 38.9 % - HAPPY END, Marek Szulc - Łatwiński.
  4. 47.3 i 59.5 % - PRAWKO, Jolanta E. Juszczak (00953262).
  5. 47.0 i 54.8 % - AUTO-TEST, Z. Grzesik (00133262).
  6. 45.9 i 53.2 % - GRYF, Z. Sosik (00723262).
  7. 42.9 i 50.0 % - AUTO-DRIVE, Jan Z. Pawłowski (00173262).
  8. 42.7 i 47.8 % - IGIELSKI, Mieczysława Igielska (00013262).
  9. 42.0 i 47.1 % - PIETRZAK, Krystyna M. Pietrzak (00943262).
Na podstawie: w/w publikacji zdawalności egzaminów praktycznych (jazd) za okres 01.01. - 30.06.2008r. i 01.07.2007r. - 31.12.2007r. Obok nazw szkół podano nazwiska ich właścicieli. W nawiasach numery ośrodków szkolenia, podane dla ułatwienia weryfikacji podanych tu informacji.

czeslaw 
driver

Egzamin: grudzień 2002
Wysłany: 2009-01-08, 09:38   

Dowodzi to tylko tego ze do jednych szkol przychodzi wiecej glabow niz do drugich. Takie zestawienia sa malo miarodajne. Jesli w jednej grupie w szkole A bedzie 15 facetow majacych pojecie o motoryzacji a w szkole B same blondynki znajace sie tylko na paznokciach to chocby szkola B stawala na glowie to i tak poleci w statystykach.

OSK_CARLO 

Wysłany: 2009-01-15, 12:32   

To instruktor ma obowiązek trafnie przekazać wiedzę niezależnie czy to będzie Kubica czy Doda.
(22) 622 50 19
Pn, Śr, Pt : 12-18
www.oskcarlo.pl

kasiaaa

Wysłany: 2009-01-19, 17:54   

Zgadzam się to chyba do ośrodka należy tak przekazanie wiedzy, żeby kursant załapał.
Poza tym tłumaczenie ze ośrodek B ma więcej "tępych" kursantów jest śmieszny. Przecież w każdej szkole znajdzie się słabsza grupa. Myślę ze to naturalnie się jakoś dzieli.

komaares 

Wysłany: 2009-01-26, 13:07   

czeslaw napisał/a:
Dowodzi to tylko tego ze do jednych szkol przychodzi wiecej glabow niz do drugich. Takie zestawienia są malo miarodajne.

Takie zestawienia to jedyne miarodajne źródło wiedzy, w odróżnieniu od argumentów jakich Pan użył, które - Pan mi wybaczy brzmią jak próba rozmydlenia faktów, pokrętne tłumaczenia kiepskich instruktorów z kiepsko prowadzonych szkół.
Jak Pan wytłumaczy w swojej teorii tłumaczenia braku efektów nauczania, że do tych określonych szkól akurat zgłaszają się osoby lepiej uzdolnione?
I jeszcze jedno, doświadczenie uczy, że właśnie tych 15 facetow majacych pojecie o motoryzacji, którzy przychodzą na kursy ze swoim mniemaniem o motoryzacji będzie powtarzało egzaminy i kursy aż nabędą faktyczna wiedzę o ruchu drogowym.

OSK_CARLO 

Wysłany: 2009-01-26, 14:59   

komaares, powiedzial bardzo istotna sprawe. Doswiadczenie i pewnosc sie siebie tego typu ludzi powoduje ze predko nie zdaja egzaminu. Problemem jest zbyt wielka pewnosc siebie, egzaminatorzy tego nie lubia.
(22) 622 50 19
Pn, Śr, Pt : 12-18
www.oskcarlo.pl

komaares 

Wysłany: 2009-06-18, 22:21   

Trochę czasu już minęło. Na pewno pojawiły się nowe wyniki, czy ktoś myślał o zrobieniu aktualnego rankingu? Mi to zestawienie pomogło na tyle, że wystarczył jeden egzamin, bym już problem miał za sobą, teraz ewentualnie poszukiwania pod kątem kat. C.

domel1971 
Taki sobie kiero

Egzamin: październik 1990
Kategoria: B, C, E
Wysłany: 2009-07-29, 09:07   

Wszystko zależy od tego ilu kursantów trafiło w ręce danego OSK bo np: jeżeli w podanym okresie OSK szkoliło 10 kursantów z tego zdało egzamin 3-4 to mamy statystykę na poziomie 40% ale np jeżeli szkoła jest młoda i miała w podanym okresie niewielu kursantów np: 6 z tego egzamin zdało 3 czyli tylu samo co powyżej to już statystyka zdawalności w tym OSK skacze do 50%. Widzicie więc drodzy Państwo, że te statystyki są niemiarodajne.

Pozdrawiam

aarabela 
Weteranka tego forum

Egzamin: Kwiecien 2009
Pomogła: 1 raz
Wysłany: 2009-07-29, 19:24   

Admin czuwa :mrgreen: nawet dostałam od Niego prywatną wiadomośc (nawiasem to dziękuję :mrgreen: :roll: ) P.S. Mam cichą nadzieję, że domel1971 po kiepskim "wejściu" sie poprawi i nie będzie sprawiał problemów.

Domel1971 mam wrażenie, że komaares'owi bardziej chodziło o procent zdawalności w WORD, a nie ile osób zdaje z jakiego OSK. Poza tym, to , co napisałeś, jak dla mnie jest oczywiste i brzmi trochę jak masło maślane...
Miło byłoby wiedziec, jaka jest zdawalnośc ogólna u Was w mieście. (np. u mnie w Katowicach, jak były jeszcze stare przepisy, czyt. kiedy ja zdawałam, było to całe, zabójcze 29% .. w porywach 32% <- mowa o kat. B, bo narazie kolejne są tylko w planach.. bliskich, ale planach)

domel1971 
Taki sobie kiero

Wysłany: 2009-07-29, 21:51   

o procent zdawalności w WORD ale przez poszczególne szkoły a to co napisałem to nie jest masło maślane po prostu uważnie to przeczytaj. A co to znaczy stare przepisy w twoim wypadku????? przecież ty dopiero co zdałaś prawko, poza tym przepisy o których pisałaś zmieniły się w czerwcu a nie w maju. Popatrz koleżanko na dane mojego profilu i wtedy może pogadamy o starych przepisach co??? :-D
Pn-Pt: 10-16
strada@strada.szczecin.pl
www.strada.szczecin.pl
www.prawojazdyszczecin.com.pl
www.zozb.pl
Ostatnio zmieniony przez domel1971 2009-08-03, 21:25, w całości zmieniany 1 raz  

domel1971 
Taki sobie kiero

Wysłany: 2009-07-29, 21:53   

....
www.strada.szczecin.pl
www.zozb.pl
Ostatnio zmieniony przez domel1971 2009-08-03, 21:23, w całości zmieniany 1 raz  

aarabela 
Weteranka tego forum

Egzamin: Kwiecien 2009
Pomogła: 1 raz
Wysłany: 2009-07-29, 23:33   

Tu był dośc długi post, ale był on w dużym stopniu off-topem i prowokacją (jak widac udaną), postanowiłam go usunąc :roll:
Poniżej widzicie, drodzy czytający, wypowiedź osoby reprezentującą osk strada. Może to dobra szkoła i ma na swoim koncie wspaniałych młodych kierowców, ale kadra , jak widac, ma słabe nerwy. (polecam coś na uspokojenie)

A co do pana, to na przyszłośc niech pan czyta ze zrozumieniem. :) Kazał mi pan popatrzec w swój profil, więc to zrobiłam i skomentowałam i jak się to skończyło?
Nic dodac, nic ując 8-) :roll: (Co do auta, nie narzekam, ale muszę przyznac, że nigdy jeszcze w nim nie spałam.)
Ostatnio zmieniony przez aarabela 2009-07-31, 10:44, w całości zmieniany 2 razy  

domel1971 
Taki sobie kiero

Wysłany: 2009-07-31, 08:52   

Chwal się swoimi umiejetnościami i wiedzą kierowcy Zrobiłaś 8000 km od kwietnia???????!!!!!! to gratuluje!!! Widzę że spanie w samochodzie dobrze ci służy i na głowę dobrze robi bo to ponad 2,5 tyś km miesięcznie. Mam nadzieję że masz wygodny samochód??? zarówno do spania jak i pisania postów na forum w między czasie jak się gdzieś na światłach zatrzymasz. Gratuluję wyobraźni!!!!

Ps. Dziękuję za rekomendację OSK STRADA ale zupełnie niepotrzebnie myslę że nasza bardzo młoda szkoła sama da radę się dobrze zareklamować na szczecińskim rynku (400tyś mieszkańców = 100 OSK)

Pozdrawiam

Dominik
www.strada.szczecin.pl
www.zozb.pl

komaares 

Wysłany: 2010-01-21, 06:58   

domel1971 napisał/a:
Wszystko zależy od tego ilu kursantów trafiło w ręce danego OSK bo np: jeżeli w podanym okresie OSK szkoliło 10 kursantów [...]

Dziwi mnie fakt, że ktoś z OSK tak mało wie na temat wyników egzaminów, do których przecież szkolicie. Wystarczyło skorzystać z linków, które celowo zostawiłem w swoim poście, aby dowiedzieć się, że Urząd Miasta podaje te wyniki w dwóch kategoriach. Osobno dla szkół, które zgłosiły w danym półroczu poniżej 50 osób do egzaminu, oraz osobno dla ośrodków powyżej 50. Powyższe zestawienie sporządziłem oczywiście dla tych powyżej 50.
domel1971 wiedziałby o tym, gdyby interesował sie wynikami testów. Najwyraźniej jednak reprezentuje jedna ze szkół, dla których wyniki testów w WORDzie nie są istotne.
Niestety takich szkół wyznających filozofię: zapłać i radź s sam, jest wciąż wiele.

domel1971 napisał/a:

Widzicie więc drodzy Państwo, że te statystyki są niemiarodajne.

Oczywiście wyniki w WORDzie też są niemiarodajne, niemal dla każdego, kto nie zdał egzaminu.
A zna Pan jakieś lepsze porównanie efektów pracy instruktorów?
Był Pan zainteresowany wynikami swojej pracy?
Naprawdę dziwi mnie fakt, że ktoś z OSK nie widział na oczy tych zestawień.

Ze swojego doświadczenia: Te zestawienia sporządziłem najpierw dla siebie. Aby znaleźć lepszą szkołę niż tę, do której trafiłem naciągnięty przez reklamę (gryfiński LOK). Po niezdanym egzaminie wybrałem więc szkołę mającą najwyższą zdawalność, wyjeździłem dodatkowe godziny z profesjonalistami, następnie poszedłem i zdałem niemal bez stresu egzamin, wiedząc, że jestem dobrze przygotowany. Przy czym w LOKU, pomimo iż miałem wiele więcej godzin, nie nauczyłem się praktycznie niczego (poza trasą Gryfino - Szczecin, którą obowiązkowo na każdej jeździe musiałem zaliczyć).

domel1971 
Taki sobie kiero

Wysłany: 2010-01-21, 21:00   

My nie uczymy jak zdać egzamin ani nie robimy tego dla statystyk a już tym bardziej nie mamy zamiaru śledzić statystyk innych OSK po prostu jest to nam do niczego nie potrzebne!! Nasza szkoła uczy prawidłowego i zgodnego z przepisami poruszania się po drodze oraz radzenia sobie w trudnych sytuacjach!(zmiana koła, odpalenia na zapych itp...) Zdany egzamin za I-szym razem z nikogo nie uczyni Kubicy ani statystyki z żadnej z OSK nie uczyni szkoły przyjaznej kursantowi - a o to w tym chodzi. My pomagamy naszym kursantom nawet po zdanym egzaminie jeżeli zwrócą się o pomoc bo np gdzieś w mieście zabrakło paliwa albo któryś lub któraś z kursantów miał stłuczkę i nie wie co robić. Zanim zaczniesz oceniać dokładnie przeanalizuj wszystko co napisałem lub poznaj szkołę a potem staraj się oceniać a nie odwrotnie.
A jeżeli chodzi o twoją jazdę na trasie Szczecin - Gryfino no to chyba logiczne że musisz jeździć tą trasą jeżeli chcesz się dostać do miasta w którym właśnie znajduje się WORD i po ulicach którego zdaje się praktyczny egzamin. Zawsze mogłeś jeździć autobusem linii 1 do Wyszyńskiego i stamtąd zaczynać jazdy tzw. kursowe lub od samego początku wybrać szczeciński OSK a nie połasić się na kurs w Gryfinie bo było taniej i bliżej.

Ps. Jeszcze Ciebie kolego na świecie nie było jak ja już miałem prawo jazdy......resztę dośpiewaj sobie sam
www.strada.szczecin.pl
www.zozb.pl

Odpowiedz do tematu