Wysłany: 2009-08-03, 10:31 Zmuszaie do wykupienia dodatkowych godzin!!!
Witam, jestem kursantką. Wyjeździłam wszystkie godziny, szło mi naprawdę bardzo dobrze i miałam na ostatniej godzinie egzamin wewnętrzny z innym instruktorem na innym samochodzie. Mimo, że nie zrobiłam poważnych błędów oblał mnie mówiąc, że muszę wykupić dodatkowe 6 godzin, aby przystąpić do kolejnego wewnętrznego. Wykupiłam, wyjeździłam i przystąpiłam do kolejnego wewnętrznego. Instruktor, który mnie egzaminował (ten sam co na pierwszym wewnętrznym) powiedział, że znowu oblałam, ale da mi papiery, żebym się zapisała na Państwowy pod warunkiem wykupienie kolejnych 6 godzin!!! Nie wiem co teraz mam zrobić!!!
Witam, oczywiście nie miał prawa do tego aby cię do czegokolwiek zmuszać! Tego typu praktyki najczęściej stosują OSK które sztucznie zaniżają ceny kursów. Poza tym masz prawo w każdej chwili do zmiany OSK i zdawania egzaminu wewnętrznego w innej Szkole. Zapraszam do lektury bardzo ciekawego artykułu on wyjaśni Tobie o co w tym wszystkim chodzi. Nie chciał bym spamować ale to jest naprawdę bardzo ciekawy artykuł Oto Link przeczytaj bo w tej sytuacji naprawdę warto: http://www.l.szczecin.pl/...ja_,info,9.html
Czyli mogę zaliczyć ten egzamin wewnętrzny w innej szkole, tak? Ale nie wiem czy ta szkoła do której chodzę wyda mi zaświadczenie o przebyciu kursu! Powiedzieli, że dają mi papiery, żebym się zapisałam na Państwowy egzamin pod warunkiem wykupienia 6 godzin dodatkowych.
Powiedz im że nie mają prawa żądać od ciebie wykupienia dodatkowych jazd a jeżeli tak to po prostu idź do starostwa i zapytaj się o osobę która zajmuje się u ciebie w powiecie/gminie/mieście kontrolowaniem OSK i tej osobie opisz całą sytuację. To co oni wyprawiają to jest CHAMSTWO!!! i łamanie prawa!!!
PS. Karta Jazd i Badania Lekarskie należą do ciebie więc odbierz je od tych oszustów i znajdź sobie szkołę która przeprowadzi z tobą egzamin wewnętrzny i wyda zaświadczenie.
Tylko jak czytałam to szkoła nauki może nie dopuścić kursanta do egzaminu, jeżeli uważa, że nie radzi za dobrze w ruchu drogowym. Niczego nie udowodnię poza kwitkami za dodatkowe wykupione lekcje!
Karta Jazd i Badania Lekarskie należą do ciebie więc odbierz je od tych oszustów i znajdź sobie szkołę która przeprowadzi z tobą egzamin wewnętrzny i wyda zaświadczenie. Tylko najpierw z nimi porozmawiaj czy nie zrobią ci tego co twoja bierząca szkoła.
Egzamin wewnetrzny:w rozporzadzenie jest napisane ze powinien byc przy egzaminie instruktor prowadzacy( (Dz. U. z dnia 31 października 2005 r.) ).proceder zmuszania do wykupu dodatkowych godzin to zazwyczaj skutek brania kursow ponizej 1000 zl.kurs taki jest na granicy oplacalnosci. Dlatego godziny dodatkowe sa realnym zyskiem szkol nauki jazdy i takie szkoly nie przykladaja wiekszej wagi aby nauczyc jezdzic w standardowym wymiarze 30 godz.
§ 15. 1. Instruktor prowadzący:
1) koordynuje realizację procesu szkolenia kandydata na kierowcę lub motorniczego;
2) może brać udział w części praktycznej egzaminu państwowego na prawo jazdy na pisemny wniosek osoby szkolonej;
3) nie może ingerować w przebieg egzaminu, o którym mowa w pkt 2.
2. Instruktor prowadzący jest obowiązany do:
1) przeprowadzenia co najmniej 50 % szkolenia praktycznego dla danej osoby szkolonej;
2) przeprowadzenia egzaminu wewnętrznego lub uczestniczenia w nim.
_________________ BABSKA AUTO SZKOŁA
Szczecin ul.Piłsudskiego 17/3b
www.bas.prawojazdy.com.pl
tel 727 301 401
gg 7100888
Zgadzam się z tym co jest napisane powyżej. Jest to niezdrowa konkurencja, gdyż firmy faktycznie ustalają minimalne stawki kursu, aby zdobyć jak najwięcej kursantów, jednak odbijają sobie to wlaśnie na godzinach dodatkowych. Nie każdy kursant zdaje sobie sprawę, że to on jest klientem i na dobra sprawę on stawia warunki. Więc w chwili kiedy czuje się oszukiwany, w każdej chwili ma możliwość zakończenia z korzystania usług firmy, która nie jest rzetelna i przenieść się do innego osk.
W takich sytuacjach należy się sprzeciwiać, może wtedy będziemy mieli większy wpływ na zaniechanie takich nieetycznych działań.
_________________ Zapraszam do zapoznania się z aktualną oferta na www.oskszczepaniak.pl
Kategoria: B
Wiek: 25 Dołączył: 26 Mar 2009 Posty: 26 Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 2009-10-25, 19:56
U nas w lubuskim jest taka szkoła, tylko jeszcze bardziej naciąga ludzi. Nie chcę tutaj obrażać nikogo więc nie będę podawał nazwy osk. Ale jak dziwnie wyglądała sprawa: przychodzi mi Pani na jazdy daje kartę z byłego OSK a ja patrze a tam 60h!!!!!!!!!!!!!! oczywiście lekki szok przeżyłem i milion pytań czy Pani coś źle robi, czy czegoś Pani nie rozumie, czy łuk nie wychodzi itp. Pani mi składnie odpowiedziała, że wszystko jest okey tylko nie może zaliczyć wewnętrznego. Ja bardzo męczę kursantów na jazdach, ale gość od którego przyszła pobił mnie na 300% oblał ją na egzaminie wewnętrznym 10 razy = skutek dokupywanie godzin. W ośrodku, którym pracuje Pani dokupiła 5h z czego 2h w dniu samego egzaminu(WORD) zdała egzamin wewnętrzny u nas i egzamin w wordzie za pierwszym razem. Ludzie brońcie się przed takim wyzyskiem.
Jeżeli instruktor będzie chciał oblać wewnętrzny to i tak obleje tego biednego kursanta, także z rozwagą podchodzić do wykupywania godzin. Jeżeli ktoś z miejsca Wam proponuje 6h i idziesz do Wordu zmieńcie szkołe
Zawsze to też dodatkowa nauka jak ktoś świeżym spojrzeniem sprawdzi Wasze umiejętności. I dołączam się do odpowiedzi powyżej mają 100% rację instruktorzy, którzy się wyżej wypowiadali.
Beata. Po pierwsze, egzamin wewnętrzny ma obowiązek przeprowadzić instruktor prowadzący lub inny instruktor, wyznaczony przez kierownika ośrodka szkolenia, ale w obecności instruktora prowadzącego. Kto jest instruktorem prowadzącym wcześniej już ktoś wyjaśniał. Więc nieprawidłowość w Twoim egzaminie wewnętrznym wynika m.in. z tego, że nie był obecny instruktor prowadzący, który to powinien podejmować razem z Tobą decyzję o ewentualnym dalszym szkoleniu.Jednak odnosząc się do oceny Twoich umiejętności przez instruktora przeprowadzającego egzamin, to truno zająć jednoznaczną pozycję. Sama stwierdzasz, że popełniłaś drobne błędy. Pytanie tylko co Ty uważasz za drobny błąd. Np. skręt w lewo z prawego pasa gdy nie doszło do kolizji ,jest poważnym błędem świadczącym o braku znajomości podstaw ruchu drogowego lub nieukształtowanych nawyków. Ale z punktu widzenia osób szkolących się to tylko mały błąd.Zmiana pasa rychu bez upewnienia się o możliwości wykonania tego manewru nawet gdy nie doszło do zagrożenia w ruchu drogowym , jest poważnym błedem, choć kursantom zdaję się ,że to tylko mały błąd. Itd. Często doradcy z boku mówią , iż należy próbować zdać egzamin państwowy bo nóż się uda a resztę naczy się później. Przysłowia są mądrością narodu a jedno z nich mówi:" Czego Jaś się nie naumiał tego Jan się nie nauczy".A wię przemyśl to w pokorze. Pozdrawiam
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum